Appel van de plank

Ja, er is meer te doen met de red cedar plankjes (hopelijk al gekocht/gekregen bij een dakdekker) dan alleen zalm, garnalen en verse worst. Ik heb ontdekt dat er van alles mogelijk is met de plankjes, je kunt het zo gek niet verzinnen of het kan, als het maar niet langer boven het vuur hoeft dan 30 minuten. Altijd zorgen dat er niet echt meer vlammen zijn maar dat de kolen/houtskool gloeien, dan zal het plankje wel aanbranden maar niet doorbranden. Om niet altijd te hoeven wachten dat de plankjes volgezogen zijn met water, kan je ze eerder in het water doen en dan een voor een in een diepvries zakje in de vriezer doen. Zo heb je altijd plankjes gereed staan om te gebruiken mits je ze blijft aanvullen in de vriezer. Je zult ook nog meer recepten van de plank hier gaan lezen ze staan dan bij de BBQ. Oke genoeg nu over de plankjes nu eerst maar het recept.

 

Voorbereiding: 10 minuten

Kooktijd: 15 minuten

Totaal: 25 minuten (we laten de tijd voor de BBQ en plankjes achterwege, want BBQ was al aan voor het vlees en het              plankje komt uit de vriezer)

 

Appel van de plank is heerlijk als dessert met een bolletje ijs maar ook zalig bij varkensvlees of wild.

 

Ingrediënten:

2 Appels (Granny Smith of Pink Lady) geschild en in parten gesneden

120 milliliter water

60 milliliter citroensap

2 eetlepels bruine suiker

1 theelepel kaneel

1 snufje zout

40 gram rozijnen/krenten

 

Bereiding:

Was de appels  en snij deze in parten en snij het klokkenhuis eruit.

Mix in een schaal het water met de citroensap, doe hier de appelstukjes in. dit is om te zorgen dat ze niet bruin worden door het contact met de lucht.

Laat de rozijnen/krenten wellen in lauw water.

Mix in een schaal de bruine suiker, kaneel en zout.

Doe de appelparten in de schaal met de mix van kaneel, bruine suiker en zout en roer door elkaar zonder de appels te breken.

Leg nu de appels op het plankje en strooi er de rozijnen/krenten overheen.

Leg het plankje op de grill rechtstreeks boven de gloeiende kolen/houtskool, sluit de deksel van de BBQ.

Na +/- 15 min zijn de appels klaar.

 

Geniet ervan.