Varkens rib roast Low & Slow


Eén van mijn lievelingsgerechten is een traag gegaard varkens rib roast op de BBQ  of te spreken in BBQ termen: Low & Slow. Low & Slow staat eigenlijk voor: traag garen op een lage temperatuur. Dit zorgt ervoor dat het vlees enorm sappig en verschrikkelijk mals blijft… als boter.  Het moeilijkste aan deze bereidingsmethode is de temperatuur constant houden…
Deze rib roast leerde ik klaarmaken op een BBQ. Als je het één keer op deze manier gegeten hebt wil je het niet anders meer.

 

Benodigdheden voor 4 personen:


1 (Porkloin roast) varkens rib roast met 4 beentjes
1 theelepel paprika poeder
1 theelepel knoflookpoeder (of als je liever vers hebt, 2 teentje geperste knoflook)
1 theelepel gemalen zwarte peper
1 theelepel zout
2 theelepels Provençaalse kruiden
1 ovenschotel of aluminiumschaal
2 eetlepels olijfolie (ik gebruik meestal griekse maar iedereen heeft zijn eigen voorkeur)

1handvol eiken houtsnippers                                                                                                                                                                              

Setup van de BBQ:

Plaats in het indirecte gedeelte van de BBQ een schaal met water onder de grillijzer.

Regel de BBQ af op 125 graden.

 

Voorbereiding:
Meng alle kruiden en olijfolie in een kom en mix door elkaar.
Snijd het vlees kruisgewijs in aan de vetrand, tot je door de vetlaag heen bent.

Snij het vlees rond de beentjes voor ongeveer 2 a 3 cm weg zodat je de botjes vrij hebt.
Wrijf het vlees helemaal in met het kruidenmengsel en laat ongeveer twee uurtjes rusten in de koelkast (afgedekt).

 

Bereidingswijze:


Wanneer de temperatuur van de BBQ een constant 125°C bedraagt, plaats je het varkenskroontje direct boven de ovenschotel met water op de grill, waarbij de beentjes naar het vuur gericht zijn.
Gooi een handvol houtsnippers op de kolen/houtskool en plaats het deksel op de bbq
Afhankelijk van de dikte van het varkenskroontje, zal het 1,5 à 2u duren voor het gaar is. Houd het deksel gedurende deze tijd gesloten zodat de warmte in de BBQ goed behouden blijft.
Het vlees is klaar wanneer de kerntemperatuur 55-60°C bereikt heeft. Ga niet hoger met de kerntemperatuur want het vlees zal droog zijn. De amerikanen hebben hiervoor een mooi gezegde: Don't over-do it.
Smakelijk

Tip:
⦁ Om de kerntemperatuur van het vlees in de gaten te houden gebruik ik een draadloze thermometer die ik op afstand kan aflezen. Deze blijft gedurende het gehele grillproces in het vlees zitten.

Maak jouw eigen website met JouwWeb