Nonnevotten

Maak dit oude Nonnevotten recept, zodat je zal genieten van deze Limburgse lekkernij.

Nonnevotten, staat in Limburg voor kont van de non

Nonnevotten recept

Nonnevotten worden gebakken in zonnebloemolie. nooit maar ook nooit in frituurvet.

Voorbereiding: 2 uur, rijstijd inbegrepen

Baktijd: ca 1 minuut aan elke kant


Ingredienten

  • 0,5 kg bloem
  • 50 gram verse gist of 50 gram droge gist
  • 100 gram echte zachte boter
  • 1,75 dl lauwwarm water
  • 50 gram suiker
  • 1 eieren
  • 2,5 gram zout
  • 500 gram suiker om in te wentelen

 

Bereiding

  1. Meng de gist met het water en zet het even aan de kant.
  2. Doe de bloem, boter, suiker, zout en eieren in de mixer/keukenmachine en laten draaien op een lage stand. Voeg het water met de gist langzaam toe en laat de machine kneden totdat je een soepel maar stevig deeg hebt.
  3. Het deeg ongeveer een uurtje laten rijzen in een grote kom, dek deze af met plastic folie of een vochtige schone theedoek.
  4. Na het rijzen van het deeg maak je bolletjes van 50 gram. Rol elke bolletje uit tot een langwerpige rol, doe nu een uiteinde onder de ander zodat je een strik krijgt. Leg de Nonnevotten op bakplaten die je insmeert met zonnebloem olie. Dit om te zorgen dat ze niet blijven plakken.
  5. Laat ze nog even een half uurtje narijzen.
  6. Verwarm de olie tot 150 à 160°C en bak hierin de Nonnevotten. Let op, ze zijn vrij snel gaar en klaar. Als ze goudbruin zijn draai je ze en als de andere kant goudbruin is haal je ze uit de olie.
  7. Rol ze gelijk door de suiker en laat ze dan afkoelen.
  8. Geniet ervan. 🙂