Ham/kaasbrood

Voor het eerst maar eens een ham/kaasbrood gaan maken.

 

Voorbereiding:

Afwegen, kneden, rollen vullen, 3 uur inclusief rijstijd

 

Ingrediënten:

Voor een 900 gram brood

675 gram bloem (ik heb witte bloem gebruikt)

400 ml water handwarm

30 gram boter/margarine

1/2 theelepel zout (ik gebruik zelf weinig zout, dus als je meer wilt ga gerust je gang)

2 theelepels suiker

7 gram droge gist

10 plakjes rauwe ham (had 7 plakjes gebruikt maar dat is iets te weinig)

10 gram  geraspte Parmezaanse kaas

3 plakjes jong belegen kaas in reepjes gesneden

1 scheutje (olijf)olie in een schaaltje (voor je vingers en om een kom in te smeren)

Extra bloem voor het werkblad te bestrooien

 

Bereiding:

Het kneden van het deeg kan op verschillende manier: met de hand, keukenmachine met deeghaken of met een broodmachine.

Ik heb de keukenmachine gebruikt voor de eerste keer kneden en de tweede keer kneden doe ik met de hand.

Doe de meel in de kom en doe hier het gist bij, laat de machine even draaien om dit te mengen.

Doe nu het water, boter, zout en suiker erbij. Begin met de laagste stand van de machine en voer dit langzaam op.

Laat de machine ongeveer 5 tot 10 minuten draaien tot er een homogene bal is gevormd in de kom en die niet meer plakt aan de wand.

Haal de deegbal uit de kom en die deze in een hoge kom waarvan je de wand heb ingesmeerd met olie.

Dek de kom af met een schone vochtige theedoek of folie en zet op een warme tochtvrije plek en laat een uurtje rijzen.

 

Na de eerste keer rijzen haal je het deeg uit de kom en doe je deze op het met bloem bestoven werkblad.

Nu kneed je met de handen het deeg en rek het met de handpalmen uit en vouw het weer dicht. Herhaal dit verscheidene keren en maak er weer een bol van. Doe deze bol weer in een hoge kom die met olie is ingesmeerd.

Dek weer af en laat nogmaals een uur rijzen op een warme tochtvrije plek.

 

Na de tweede keer rijzen haal je het deeg uit de kom en doe deze op de met bloem bestoven werkblad.

Rol het deeg plat en vouw weer dicht, herhaal de verschillende keren. Als je merkt dat het deeg wilt gaan plakken strooi dan nog wat bloem erop en op de werkblad. Rol nog een keer het deeg plat, bestrooi nu het deeg met de geraspte Parmezaanse kaas. Doe hier nu de plakjes rauwe ham op deze mogen elkaar best wel overlappen.

Rol nu het deeg op en plaats op een bakplaat waar een stuk bakpapier op ligt.

Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven 200-220 graden Celsius of in een niet voorverwarmde hete lucht 180- 200 graden Celsius. Waarom die verschillen qua graden bij een oven 200-220 graden en bij hete luchtoven 180-200 graden dit omdat niet elke oven het zelfde is en ook niet het zelfde is afgesteld. iedereen kent zijn oven en weet of hij/zij deze hoger of lager moet zetten om een goed resultaat te krijgen.

 

Bak nu het deeg gedurende 30 minuten. na deze dertig minuten open je de oven en haal je een klein stukje de bakplaat eruit om boven op het brood de reepjes jong belegen kaas te leggen. PAS OP IS ERG HEET. Duw de bakplaat weer op zijn plaats en bak het brood nog 10 minuten om de kaas bovenop te laten smelten. Klop na deze 10 minuten op het brood om te horen of het hol klinkt, zo ja, dan is het brood klaar.

 

Haal het brood uit de oven en leg het op een rooster om af te koelen.

 

Eet smakelijk