Hoe maak je lekker pizzadeeg?. Ook ik had hier problemen mee, het was of te nat of te droog of het rees niet genoeg. Zelf had ik de hoop al een beetje opgegeven dat ik ooit nog een perfecte pizzabodem zou bakken. Toch nog maar eens het internet op en ik heb toen verschillende recepten vergeleken met elkaar. Blijkt er is niet echt veel verschil, dus deze bij elkaar gestopt en het gemiddelde ervan genomen, wat schets mijn verbazing ik heb een heerlijk pizzadeeg gekregen. Dus mijn dank aan al die anderen die ook hun ervaringen met koken op het internet zetten. Mijn moto is en blijft: neem gerust recepten over maar geef er je eigen draai aan en maak het jouw recept. 

 

Basisrecept pizzadeeg


Voor 2 pizza's


Ingrediënten
1,5 deciliter handwarm water (+/- 40graden celcius)
8 gram droge gistkorrels (of 15 gram verse gist)
1 theelepel suiker
250 gram bloem
1/2 theelepel zout
3 eetlepels olijfolie (dit is volgens mij het belangrijkste ingrediënt)

 

Bereiding
Los de gist met de suiker op in een kopje met 1/2 deciliter van het water. Roer het mengsel glad.
Meng de bloem en het zout in een beslagkom van de keukenmachine door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de gistoplossing. Schenk de olie en de rest van het water erbij.
Meng het pizzadeeg tot een een massa die van de wand van de kom loslaat, dit duurt +/- 5 tot 10 minuten.
Omdat het deeg zwaar is gebruik hier dan ook de deeghaken voor.

Maak van het pizzadeeg een bal en laat het afgedekt een uur rijzen op een warme tochtvrije plek. Als je niet  echt een warme tochtvrije plek hebt, stop de schaal in de oven die je op 35 a 40 graden zet.


Na het rijzen verdeel je het deeg in twee porties en maak van elke portie een bal.

Deze ballen laten we nu rijpen om te zorgen dat alle eiwitten en vetten en suikers afgebroken worden in losse delen.  Ik leg ze terug op die zelfde warme plaats en laat ze daar nog zeker 3 uur staan.

Door het rijpen is het pizzadeeg makkelijker verteerbaar en hoeft het lichaam niet zo hard te werken om het af te breken.

 

Je kan het ook in de koelkast laten rijzen en rijpen voor 24 uur, dit is een heel ander proces die ik nog niet geprobeerd heb.


Bestuif je werkblad met bloem en rol het pizzadeeg uit tot een cirkel met een diameter van 20 centimeter
Leg het pizzadeeg op een met bloem bestoven bakplaat of een skillet (gietijzeren koekepan) maak de randen iets dikker zodat de saus er niet af kan lopen. Doe op de pizza wat je lekker vindt en denk niet nee dat hoort niet, ik vind dat alles kan dus doe wat jij wilt en niet wat een ander ervan vindt.


Wanneer is het pizzadeeg goed?
Het pizzadeeg is goed als het niet de droog en niet te nat is, ja duh, dat wisten we allemaal wel. Maar hoe weet je nu dat het perfect is? Goed pizzadeeg voelt plakkerig aan, maar blijft niet zitten op de wand van de kom of op je handen.


Moet je met de hand of met de keukenmachine kneden?
Mijn bescheiden mening: ik doe pizzadeeg met de machine. Waarom?, omdat ik dan zekerder ben dat alle ingrediënten goed door elkaar zijn gemengd. Maar wie ben ik als je het liever met de hand wilt doen en zo beter kan voelen of het goed is moet je dat zeker doen.

 

Op de foto twee skillets met pizza, deze komen van de BBQ