Soda krenten/rozijnenbrood

Soda krenten/rozijnenbrood

Na enkele soda broden te hebben gebakken toch maar eens verder gaan en een soda krenten/rozijnenbrood bakken.

 

Benodigd:

Oven en deze voorverwarmen op 200 graden Celsius. Hete lucht oven niet voorverwarmen anders wordt de korst zo hard.

Giet ijzeren pan of gewoon de bakplaat of bakvorm.

 

Ingrediënten:

500 gram witte bloem

1 theelepel Baking Soda (let op geen bakpoeder)

1 theelepel suiker

1/2 theelepel zout ( de meeste recepten geven meer zout aan maar ik gebruik altijd weinig zout)

30 gram zachte boter

100 gram krenten/rozijnen, laat deze even wellen in lauw water.

400 ml karnemelk.

 

Bereiding:

Doe de bloem, baking soda, suiker, zout en de boter in een grote kom en mix door elkaar.

Nu de krenten/rozijnen erdoor mengen.

Tijdens het kneden met de hand of met een deegklopper (ik heb er sinds kort een) de karnemelk toevoegen. dit kneden/mixen duurt niet langer dan 1 á 2 minuten. Maak nu een bol van het deeg en doe de bol in de met meel besprenkelde gietijzeren pan/bakplaat/bakblik.

Plaats het gelijk in de voorverwarmde oven op 200 graden en bak het brood in 25 tot 30 minuten gaar, het brood is gaar als wanneer je op de bodem klopt het hol klinkt. Nogmaals als je een hete lucht oven hebt en je wilt niet dat de korst te hard wordt dan moet je niet voorverwarmen, vindt je een harde korst lekker dan gewoon ook de hete lucht oven voorverwarmen op 200 graden Celsius.

Nee, bij soda brood hoef het niet te rijzen namelijk het rijzen gebeurt tijdens het bakken in de oven. Dit is het voordeel van soda brood.

 

Terug komend op de deegklopper deze heb ik als geintje gekocht op het internet bij de Chinese webwinkels voor 3€ terwijl de goedkoopste in europa 10€ was plus verzendkosten. De deegklopper werkt perfect bij soda brood, je mixt met gemak de karnemelk erdoor en krijg een mooie en gave deeg.

Maak jouw eigen website met JouwWeb